aktuali projekti teksti process darbinieki

20.06.2008

http://www.nrja.lv/uploads/teksti/diena_kopa.jpg

Iekļaušana prestižā izdevuma Wallpaper pasaules 101 izcilākā jaunā arhitekta sarakstā ir patīkama, parausta plecus Uldis Lukševics, piebilstot, ka viņa birojam NRJA (No Rules Just Architecture — nekādu likumu, tikai arhitektūra) profesionāli tas neko nedodot. "Ja jau Wallpaper sauc NRJA arhitektūru par inovatīvu, tad jātic, bet īpašu nozīmi tam nepiešķiru. Mums īpaša publicitāte nav vajadzīga, arī telefongrāmatā mūsu kontaktu nav."


Wallpaper eksperti no Baltijas valstīm atzīmējuši vēl vienu biroju — Emil Urbel Architects no Igaunijas. Izcelti NRJA objekti Z-Towers un Mākoņu brīvdienas Sakas pagastā. Dienas aptaujātie nozares pazinēji uzsver, ka Uldim arhitektūrā ir savs ceļš un savi kritēriji, viņš neiekļaujas galvenajā straumē.

Profesionāls grundge

Par Dienas interesi gan U.Lukševics rādās sapīcis, ilgtspējību un par šķūņiem sauktās modernās koka mājas dēvējot par "skaļiem modes vārdiem". "Globālā mērogā tas vienkārši ir jauns naudas ieguves veids," uzskata arhitekts. "Projekta veidošana, ēkas būvniecība ir dabisks process, kur saskaņojas arhitekta idejas un klienta izpratne. Neatbalstu modernus, skaļus vārdus, kas parādās un pazūd. Svarīgs ir pats process, kā kaut kas jauns top, nevis tas, kā to dēvē. Cilvēki mājas ar divslīpu jumtu un stateniskām sienām būvējuši gadsimtiem, jo tā tipoloģiski ir precīzākā forma, lai pasargātu ēku no nokrišņiem."

U.Lukševica birojā strādā tikai jaunieši, daudzi studenti. "Jaunībā ir spēks!" saka U.Lukševics, "tā ir nākotnes sabiedrība, kura pati lietos ēkas, ko tagad ceļ. Te top no sabiedrības aizspriedumiem brīva arhitektūra, kas pakļaujas tikai profesionālajiem likumiem."

Var izvēlēties

"Arhitekta pamatuzdevums ir radīt projektu, kas ir saskaņā ar vidi un klienta vēlmēm, arhitekta sirdsapziņu," pārliecināts U.Lukševics, "vajag izvēlēties tādus klientus, kas saprot arhitekta idejas. Man nekad nav bijis vajadzības ielaisties kompromisā naudas dēļ un taisīt kaut ko tādu, kas ir pretrunā ar manu arhitekta sirdsapziņu."

Arhitekts Andis Sīlis Dienai atzīst, ka U.Lukševics ir viens no cerīgākajiem un radošākajiem arhitektiem, "nebaidās piedāvāt ekstravagantus un eksperimentālus risinājumus". "Uldis startē konkursos nevis tāpēc, lai dabūtu pasūtījumus, bet lai nodarbotos ar arhitektūru, kas ir reti sastopama parādība mūsdienās. Viņš bieži rīko kolēģu tusiņus, viņam ir svarīgi, kā mēs pavadām savu dzīvi. Būtiskāk par kaut kādām uzceltām mājām ir tas, cik daudz pozitīvas enerģijas ģenerē birojā strādājošie, ar kādām sajūtām un noskaņojumu viņi aiziet mājās no darba," raksturo A.Sīlis.

Arhitekte Ausma Skujiņa sevišķi atzīmē 2005.gada Lielo arhitektūras balvu saņēmušo Drupu māju. Sakas pagasta brīvdienu māja gan, viņasprāt, bijusi kāpu "izķēzīšana", tomēr nākotnē no U.Lukševica varot gaidīt lielas lietas.

Sabiedrība nesaprot

Ja U.Lukševicam kaut kas liekas bezjēdzīgi, viņš tā arī pasaka, stāsta kāda arhitekta paziņa, kas nevēlējās atklāt savu vārdu. "Viņš liekas augstprātīgs, tomēr noslēgtība drīzāk ir pašaizsardzības veids." Profesionāli viņa spriedumi par kolēģu veikumu vienmēr ir kompetenti un precīzi.

Jaunā profesionāļa nīgrums, iespējams, saistīts ar sarežģījumiem Rīgas pirmo īsto topošo augstceltņu Z-Towers (Z-Torņi) būvniecībā, kas uz brīdi apturēja procesu, bet nu jau, rādās, būs atrisināti. U.Lukševics tieši domstarpību par augstceltņu vietu Rīgā dēļ beidzis sadarbību ar savu agrāko kompanjonu Ivaru Lapiņu.

"Arhitektūra ir lietojama māksla, tomēr sabiedrība arhitektūrā ir ļoti neizglītota," saka U.Lukševics, "visa tā vērtēšana notiek "patīk, nepatīk" līmenī." Skaidrot nozari palīdzot gada skates un izstādes. "Piemēram, par koncertzāli — ir cilvēki, kuriem nepatīk melna ēka, bet svarīgi saprast, kāpēc tā konkrētajā vietā ir tāda, arhitekts savā jomā ir soli priekšā un var pamatot."

U.Lukševics katru savu objektu veidojot saskaņā ar vidi, kurā tas atradīsies. Žurnāla Arhitektura i Dizain Baltii redaktore Ina Oškāja teic, ka U.Lukševica darbi "it kā atver logu, no kura paveras pavisam cits skats". "Viņš ir nākotnes arhitekts ar nākotnes celtnēm. U.Lukševicam arhitektūra ir nevis būvniecība, bet māksla un sava veida filosofija."

* boring (angļu val.) — garlaicīgi

_____________________________________________

Antra Ērgle, "Diena", 17.05.08.

 atpakal




SENIE GALLI 2008-06-09 01:28:22
un iekliedzās viņš spalgi: vai šie ir tie miglas palagi, kuri redzēt tālēs neļauj man pieskarties ar skatu tālumam
VISI 2008-06-07 23:08:33
grib balli
MIXMASTER 2008-06-06 02:53:34
jaunaa telpa jau gatava?
KONTūRZīMULIS 2008-05-25 22:38:31
"Par Dienas interesi gan U.Lukševics rādās sapīcis, ilgtspējību un par šķūņiem sauktās modernās koka mājas dēvējot par "skaļiem modes vārdiem". " a kur ta u? sedlovs u?
ANDRIS PUTNS 2008-05-23 20:35:40
un ripo-o-o-o-o-jjjaaaa akmeeensssss
ABBA P.S. 2008-05-22 11:35:37
no kreisās: Matīss Groskaufmanis, Ermanis Grīnvalds, Ēriks Valdmanis, Linda Leitāne, Gita Eglīte, Mārtiņš Rusiņš, Uldis Lukševics, Ieva Lāce, Kārlis Melzobs un neieredies kolēģis pa vidu- Ivars Veinbergs
ABBA 2008-05-22 11:33:56
Kurš tekstā atradīs vārdu Boring- dabūs cepumu! :D
Spameris
Drošības kods: > > >