NRJA
aktuali projekti teksti process darbinieki

07.01.2013

[bi’li:v] 

LIVI SQUARE RECONSTRUCTION 

competition - 3rd prize

Livi Square reconstruction proposal provides spatial structure improvements marking clear boundaries and developing recreational, educational and communicative function.   

LIVI_viz8.jpg

Existing situationLIVI_viz3_existing-situation.jpg

Planned square 

The area between Meistaru Street and the Old Town museum space is planned as an elevated terrace for outdoor cafe tables under the tents in summer and Christmas fairs.LIVI_viz3.jpg

Reconstruction proposal envisages development of a new elongated, slightly curved square that would be fully consistent with the historic Old Town street network respecting main walking directions fixed over the years. 

LIVI_shem1.jpg

LIVI_shem6.jpg

New volumes – hotel, restaurant, office space – correspond to the surrounding historical buildings in scale, character and proportions, also respecting traditional materials and historic brick graphic division (ceramic plates as a reference to clay tiles, stone plates, brick wall). Based on these prerequisites the new facades are planned using a single, different modified division planes. 

LIVI_model_1.JPG

Kaļķu street view - planned Hotel 

LIVI_viz5.jpg 

LIVI_plan.gif

Hotel 1870 m2

Museum building 2630 m2

Office building 2654 m2

Underground Concert hall 1216 m2

Total building 8370 m2

Total Livi square area ​​5030 m2 

LIVI_facade_kalkustreet.jpg 

Square development envisages a symbolic former river watercourse dig up, which would serve as a continuation of historical river - Rīdzenes stream and as an entrance to the Old Riga Museum. The water object is planned not only as a symbolic reminder of the former river, but also as a rain water collection pool. 

LIVI_viz4.jpg

 

LIVI_shem3.jpg

LIVI_viz7.jpg LIVI_model_2.JPG 

 

LIVI_shem2.jpg

LIVI_section_1-1.jpg 

LIVI_viz9.jpg 

LIVI_facade_livisquare.jpg

Elevated volumes on the North side of the square are planned for outdoor concert venues and everyday resting and meeting place.Beneath these elevated volumes is planned a new electro acoustic concert hall for 250 seats as well as artists\' space with a connection to the Great Guild Hall, solving the problem of lack of space for the artists in the Guild and expanding the repertoire possibilities. 

LIVI_viz1.jpg

LIVI_viz6.jpg

LIVI_section_3-3.jpg

LIVI_model_3.JPG 

 atpakal




A4D 2013-01-17 11:19:48
http://www.a4d.lv/lv/projekti/livu-laukums-nrja/
Spameris
Drošības kods: > > >