NRJA
aktuali projekti teksti process darbinieki

11.07.2012

WINNING PROPOSAL - ART NOUVEAU MEETS GREENNRJA_QQ11_NIGHTVIEW.jpg

ART NOUVEAU MEETS GREEN / WITH ROOTS IN THE PAST AND VIEW INTO THE FUTURE - a modern building designed with a respect to historical buildings and principle of inheritance, open to daylight and sights, with a dynamic image and detail quality, "green" thinking and alternative energy use.

GROUND FLOOR PLAN  

NRJA_QQ11_PLAN_GROUNDLEVEL.jpg

Commercial functions are located on the ground floor with access  from the street level, apartments – in all other floors, underground car park in 2 levels (beneath the new building connecting the parking space to the historic buildings in the basement level), kindergarten is located in a safe area on the 2nd floor courtyard, stairwell and corridor area is up to  8.9% of the total area.

Passage through the ground floor level provides convenient access to the courtyard cafe, kindergarten, sports club and other infrastructure objects.

TYPICAL FLOOR PLAN (2-6)

NRJA_QQ11_PLAN_3RDFLOOR.jpgROOF PLAN

NRJA_QQ11_ROOFLEVEL.jpg

UNDERGROUND CAR PARK - TOTAL 229 CARS IN 2 LEVELS

NRJA_QQ11_PLAN_UNDERGROUND.jpg

Historical building division principles are respected and implemented, visual expression inherited - Art Nouveau ornament is used in panels, balcony railings and sliding glass panels. 

NRJA_QQ11_FACADE2.jpg

NRJA_QQ11_SCHEME-4.jpg

NRJA_QQ11_FACADEDETAIL.jpg

Building facades are opened to the South side with views to the river and parks.

NRJA_QQ11_ENTRANCEVIEW.jpg

NRJA_QQ11_FACADE3.jpg

The proposal respects perimeter block principles, improving daylight qualities of individual building parts creating disposition in several floors while other floors are continuing the perimeter.

The block building starts with historical 6-storey buildings and ends with 9-storey as a logic introduction to a cluster of blocks which will end at its highest point with 30-storey Z-Towers high-rise.

Facade "serration" on one hand continues the historical facade division principle, on the other relates to Z-Towers facade. 

The planned functions do not overlap and complement with the Z-Towers complex hotel, offices, casinos, multifunctional hall, a spa. 

NRJA_QQ11_SCHEME-5.jpg

NRJA_QQ11_SCHEME-3.jpg

Existing shaded courtyard building is planned to be reconstructed and will obtain large amount of glazing and exclusive South terraces.

The nearby park is continued into the courtyard and up to the green terraces and landscaped green roof.

Historical buildings are reconstructed and attic extended towards the courtyard. NRJA_QQ11_SCHEME-2.jpg

NRJA_QQ11_BIRDSVIEW.jpg

The nearby park is continued into the courtyard and up to the green terraces and landscaped green roof.

NRJA_QQ11_SCHEME-1.jpg

Rooftop restaurant on top of the 9-storey building becomes a landmark and getting to it turns into a process and event. One can reach by atrium panoramic elevator, or by breaking 207 steps.

Stairs are leading along the terraces planted with greenery up to landscaped roof terrace, where the restaurant volume is extended as open-air terrace overlooking Riga. 

NRJA_QQ11_FACADE1.jpg

NRJA_QQ11_SECTION-AA.jpg

To improve buildings technical quality and energy efficiency several alternative energy applications are used.

Photowolt panel system on the roof of the building.

Groundwater heat collector beneath the underground parking structure floor.

Air recovery equipment (fresh air intake through the underground system, where the fresh air is either naturally heated or cooled). NRJA_QQ11_SECTION_BB.jpg

NRJA_QQ11_SECTION_CC.jpg

The new building is planned as a concrete frame structure with partially-bearing walls, aluminum facade systems, combined with rubber molds mass-colored concrete panels with relief decoration - Art Nouveau ornaments, corten-steel balcony railing with laser-cut plate, tempered glass sliding panels with chemically frosted ornaments.

NRJA_QQ11_INTERIOR.jpg

Plot area                                                                       6528 sqm

Reconstructed building (6-storey)                                    8115.9 sqm

Planned building (6-9-storey)                                          16470.1 sqm

Total area of overground + underground floors                 32,582 sqm

Commercial area                                                           3592.5 sqm

Kindergarten area ​​                                                         391.3 sqm

Cafe / restaurant                        ​​                                   519.7 sqm

Number of apartments                                                   132

Total area of ​​apartments                                                20082.5 sqm

Parking spaces                                                               252

Balconies (322) total area                                               813.15 sqm

Terraces area                                                                3236.7 sqm

NRJA_QQ11_BANNER.jpg

 atpakal




Spameris
Drošības kods: > > >