NRJA
aktuali projekti teksti process darbinieki

22.06.2011

SUOMI_viz_aero.jpg

 SUOMI_banner3.jpg

COMPETITION ENTRY 

GÖSTA SERLACHIUS MUSEUM EXTENSION/ FINLAND

The Museum will become a new and lively place for people of all generations from different places in Finland and abroad willing to discover Finnish art traditions, visit traveling exhibitions and attend annual art festivals.

Visitors will be able to enjoy surrounding landscape – the magnificent lake view and islands, Old Park, historic Joenniemi Manor and the new volume of museum extension - GÖSTA ARTROCK.

Two of Finnish landscape elements - a rock and a lake - create poetic concept of the new building. The extension volume emerge from ground and continues landscape around the historic Manor House preserving structure and basic elements of the park - lakeside line, old trees and two symmetrical plant-lined paths between the main building and the lake.

SUOMI_gp.jpg

The Serlachius museum territory has historic and archeological values which are being preserved within the proposal. These components form basis of the territory layout – the main access from the East and different flows - visitors, transport, service, staff etc. By entering the Museum territory the visitors slowly open up a view to the old Manor House and the new representative entrance. The extension volume treated as an artificial landscape element merge into the park view behind the old trees reminding a huge rock wall.

SUOMI_shema.gifPlanning of the proposal is based on courtyard principle opening grate views through the courtyard towards the lake and providing good visibility and orientation within the building. Organic shaped space in the hearth of the building is a new public Plaza - open and accessible for everyone. Life in the space will be animated not only by artworks and visitors in exhibition halls but also by the Museum Restaurant which has a direct connection to the inner yard.

The lobby is conceived as a spatial continuation of the Plaza. The main foyer generously arranges old and new part of the Museum giving space for Museum Shop and Ticket counters, as well as providing extra space for exhibitions in lobby. A flat ramp leads people down to the main traveling exhibition spaces and a Museum Restaurant in the lower level.

SUOMI_plan4.jpg

SUOMI_plan1.jpg

SUOMI_plan2.jpg

SUOMI_gr.jpgAll public premises have the optimal 4 m ceiling height with exception of 9 m for both traveling exhibition halls as required. The largest open planning exhibition hall uses East-faced courtyard glass walls as well as skylights to produce optimal lighting. More intimate is a collections gallery on the entrance level.SUOMI_fas.jpg

The intent of the proposal is to use local materials like stone and timber for facade cover and indoor spaces, as well as for pathways and public squares on roof top. The structure of the new volume consists of concrete bearing walls and columns covered with steal beams up to 15 meter span. The inner yard is glassed in full height and a special solar glass is used on the West facade. Stone plates in a special layout are used in the East and West facades and have a reference to a natural solid rock wall of surrounding territory. Openings for regular office windows in the East wall are made in the load bearing concrete wall therefore the stone lace is free of regularity. Pattern of the stone facades are inspired by lake and earth structure of surrounding landscape.

SUOMI_paterns.jpg

SUOMI_viz2.jpg

SUOMI_viz1.jpg

SUOMI_viz_int.jpg

SUOMI_viz_iekshpagalm.jpg

 
 atpakal




ARCHISCENE 2011-09-15 09:48:41
http://www.archiscene.net/museum/gosta-museum-nrja/#more-12921
A4D 2011-07-14 14:40:30
http://www.a4d.lv/lv/projekti/tris-darbi-muzeja-konkursam-somija/
Spameris
Drošības kods: > > >